רשימת הקורסים: תואר ראשון ושני

נקה
  • החברה החרדית בישראל: סוגיות נבחרות בטיפול, רווחה ומדיניות חברתית - בחירה

    עבודה סוציאלית B.S.W. | שנה ג’ | בחירה
    קוד הקורס: 110700293
    דרישות קדם: אין
    סמסטר ב' , שנה ג’
    נקודות זכות: 2 נ"ז

     

    תיאור הקורס

    האוכלוסייה החרדית היא קבוצת מיעוט בחברה הישראלית. אוכלוסייה זו קרובה אלינו מרחק נגיעה - ממוקמת מעברו השני של רחוב הנביאים - ואנו נתקלים בה ביום יום. בה בעת, מדובר באוכלוסייה המאופיינת בהתבדלות מחברת הרוב הסובבת, בעולם מושגים משלה ובצרכים הייחודיים לה. 

    הקורס יעסוק בסוגיות הנוגעות לרווחה חברתית של האוכלוסייה החרדית ולאופן בו מאפייניה הייחודיים משליכים על העבודה המקצועית של העובד הסוציאלי. בתוך כך, נכיר את החברה החרדית על מגוון זרמיה וקבוצותיה, נלמד על מאפייניה הייחודיים, נבחן את המענים הבלתי פורמליים הקיימים בה, ננתח את יחסו של הציבור החרדי לשירותי רווחה ולאנשי המקצוע, נדון בהנגשת שירותים ומענים מותאמי תרבות לאוכלוסייה החרדית, ונעמוד על דילמות העשויות להתעורר בקרב העובד הסוציאלי על רקע הבדלי תפיסות, אמונות וערכים בינו לבין לקוחותיו מן הציבור החרדי. בעקבות מגפת הקורונה ונוכח שיעורי התחלואה הגבוהים שנמצאו  באוכלוסייה החרדית, יוקדש דיון נרחב גם לנושא זה. 

    על אף שהקורס מתמקד ברווחה חברתית של האוכלוסייה החרדית, הסוגיות שבהן נעסוק רלוונטיות גם לעבודה עם אוכלוסיות בעלות מאפיינים הדומים לאלה של החברה החרדית, כמו בדלנות וסגירות, ולעבודה עם קבוצות מיעוט באשר הן. יתרה מכך, הסוגיות שתדונה במהלך הקורס נוגעות לרגישות תרבותית ולהנגשת שירותים, וככאלה הן רלוונטיות לכל איש מקצוע העובד בחברה מרובת תרבויות.

    יעדי הקורס

    1. להפגיש את הסטודנטים עם סוגיות שונות הנוגעות לרווחה חברתית של האוכלוסייה החרדית, על מגוון זרמיה וקבוצותיה. 

    2. לבחון עימם את הצרכים הייחודיים לאוכלוסייה החרדית ולדון בערוצי התערבות אפשריים. 

    3. לזהות חוסר הלימה בין צרכיו של הציבור החרדי לשירותים הקיימים, לעמוד על חסמים אפשריים בהנגשתם ולדון בפיתוח מענים מותאמי תרבות. 

    4. לעמוד עם הסטודנטים על משאבים פנים-קהילתיים ועל מענים בלתי פורמליים הקיימים בקרב הציבור החרדי, ולדון בדרכים אפשריות לניצולם על ידי איש המקצוע. 

    5. לדון בדילמות שעשויות להתעורר אצל איש המקצוע בעבודתו עם אוכלוסייה חרדית, על רקע הבדלים בתפיסות, באמונות ובערכים.

    דרישות הקורס:

    • נוכחות בשיעורים, השתתפות פעילה בדיונים בכיתה והצגת מאמר מתוך חומר הקריאה של הקורס.
    • קריאה שוטפת של פריטים מתוך רשימת הקריאה, בהתאם להנחיית המרצה.
    • הגשת עבודה בסיום הקורס: עריכת ריאיון עם איש מקצוע העובד עם האוכלוסייה החרדית וניתוח הריאיון תוך התייחסות לנושאים שנדונו במהלך הקורס ולספרות רלוונטית. הרחבה תינתן במהלך הקורס.


    הקורס נלמד כקורס בשנה ג בחוג לעבודה סוציאלית ומוצע כקורס בחירה כלל מכללתי לתלמידים מחוגים אחרים מכל השנתונים.