בדיקות קליניות לעומת הבדיקות בטיטמוס

חזרה לרשימה
07/18 | מנחה: צוק עדי| -1
 

שם הסטודנטים: זכריה פלישמן ולואיג'י צין
שם המנחה: גברת עדי צוק

הקדמה:

מכשיר הטיטמוס משמש בישראל לבדיקת סקר לצורך אישור לקבלת רישיון נהיגה. בשנה שעברה נערך מחקר המשווה בין מכשיר הטיטמוס לבדיקות המקבילות בחדות ראייה ובבדיקת מיזוג, בנבדקים צעירים (16-36), והראה כי מכשיר הטיטמוס חלופי לבדיקת חדות ראיה ומיזוג (המחקר טרם פורסם, לוי ופנחסי, 2017). מחקר זה יבחן האם המכשיר חלופי גם בנבדקים פרסביופים. נשער שתוצאות הבדיקה בטיטמוס יראו על חדות ראייה נמוכה יותר בגלל שבנבדקים מבוגרים יש ירידה ברגישות לניגודיות (Arundale , 1978) ובגלל המטרות השונות (צבע, רקע ותאורת חדר) שקיימות בטיטמוס ובחדר הבדיקה. 

שיטות:

במחקר השתתפו נבדקים בריאים בין הגילאים 45-70. בוצעו בדיקת חדות ראייה חד עינית ודו עינית (ע"י זכריה) עם שורה מבודדת של 6/12 בלוח Log Mar, מרחק אישונים (סרגל PD, ע"י זכריה), בדיקת כיסוי-גילוי לרחוק ולקרוב ובדיקת W4D (ע"י לואיג'י, עדשה האדומה מול עין ימין). במכשיר הטיטמוס (ע"י לואיג'י) בוצעו בדיקות חדות ראייה חד עינית ודו עינית עם שורה של 6/12 (שמבוססת על לוח Snellen) ובדיקת מיזוג. כל בדיקה בוצעה שלוש פעמים ברצף. חצי מהנבדקים (באופן אקראי) התחילו את הבדיקה במכשיר הטיטמוס וחצי בחדר הבדיקה. אנליזת התוצאות בוצעה ע"י מבחן חי בריבוע. בבדיקת חדות הראייה נבדק אשר הצליח לזהות את שורת 6/12 קיבל ציון "עובר".

תוצאות:

השתתפו 24 נבדקים (12 גברים) בגילאים 47-68 (57.5±6.53 שנה). לא נמצא הבדל בין כמות הנבדקים שראו את שורת 6/12 במכשיר הטיטמוס (66.66%) לחדר הבדיקה (70.83%, chi= 0.99). לא נמצא הבדל בין כמות הנבדקים שעברו את בבדיקת המיזוג W4D במכשיר הטיטמוס (66.66%) לחדר הבדיקה (75%, chi= 0.98). לא נמצא הבדל בין תוצאות המחקר שבוצע השנה למחקר שבוצע שנה שעברה.

מסקנות:

נמצא שמכשיר הטיטמוס מהווה בדיקה חלופית לבדיקות המקבילות בחדר בדיקה גם באוכלוסייה פרסביופית. ניתן להמשיך להשתמש במכשיר הטיטמוס לביצוע בדיקות ראייה לקבלת רשיון נהיגה. בנוסף, מכשיר זה יכול לשמש לביצוע בדיקות סקר באוכלוסייה מבוגרת (מקומות עבודה ,מכללות, משרדים ממשלתיים , צה"ל וכדומה).

מרכזת המחקר לתואר ראשון: ד"ר עינת שניאור