שם הסטודנטים: ארתור ניאזוב ואולגה אלחסוב
שם המנחה: גברת אריז' אבו סעיד
Accommodative Excess(AE) הוא מצב הפעלת יתר של אקומודציה שגורם לסימפטומים הקשורים לקריאה וראיה מקרוב (Duckman, 2006) וניתן לאבחנה ע"י בדיקת Duochrome red-green Gantz et al., 2015, DCrg)). נמצא כי (PH) Pinhole משפר חדות ראיה מרחוק וקרוב וגורם לעליה בערכים של אמפליטודת האקומודציה (Chun et al, 2014). מחקר זה יבחן האם PH עוזר בהפחתת הגירוי האקומודטיבי במקרים שלAE קיים או מדומה (ע"י עדשות מינוס) בבדיקת DCrg .
נבדקים בריאים בגילאי 18-30 עם חדות ראיה של לפחות 6\6 בכל עין לרחוק (לוח סנלן) ו- J1 (Jeager) עברו בדיקת רפרקציה, בדיקת amplitude of accommodation (push away, נורמה לפי גיל), בדיקת צבעים Ishihara)) ובדיקת DCrg כדי לבחון אם מגיבים לבדיקה. לאחר מכן בוצעה בדיקת DCrg בשתי העיניים באופן חד עייני על מנת לבדוק אקומודציה המופעלת ללא השפעת ורגנציה דו עינית: הוספו עדשות מינוס עם ובלי עדשות PH (בסדר אקראי, כל בודק מבצע בדיקה מלאה עם או בלי PH) בקפיצות הדרגתיות של מינוס רבע דיופטר עד לדיווח הנבדק כי רואה חד וברור בירוק, ועל תוצאה זו הוספנו עוד מינוס רבע דיופטר, בכדי לגרום ליתר אקומודציה. כמות המינוס שהתווספה מהמרשם שלו נרשמה כמות המינוס שתתווסף בבדיקת DCrg עם ובלי PH הושוותה ע"י מבחן Ttest מזווג דו זנבי. נבחן הקשר בין כמות הרפרקציה ההתחלתית של הנבדק להפרש בין התוצאות של הבדיקה עם ובלי PH באמצעות מבחן קורלציה.
נבדקו 14 נבדקים (11 נשים) בטווח גילאים של 19-28 (גיל ממוצע 23.28±3.04 שנים). נמצא שכמות המינוס המתקבלת עם ובלי עדשת PH שונה (עין ימין: בליPH -0.51±0.22, עם PH 1.19±0.75, p< 0.003, עין שמאל: בלי 0.55±0.40 PH, עם PH 0.89±0.71, p< 0.05). לא נמצאה קורלציה בין הבדיקות עם ובלי PH (עין ימין: 0.006, קורלציה עין שמאל: 0.268). לא נמצא קשר בין הטעות הרפרקטיבית (spherical Equivalent) לבין ההפרש המתקבל בין עם ובליPH (r=0.49).
PH גורם להפחתה בהפעלת אקומודציה, באופן דומה בשתי העיניים אך ללא תלות בטעות הרפרקטיבית של הנבדק. ניתן להשתמש ב-PH כסוג טיפול נוסף ל-AE מפני שמפחית באופן משמעותי את הגירוי האקומודטיבי ללא תלות בטעות הרפרקטיבית של הנבדק.
מרכזת המחקר לתואר ראשון: ד"ר עינת שניאור