מטרת הקורס: קורס זה מהווה את המבוא לנושאי הביוכימיה, ועיקרו המפגש הראשון של הסטודנטים עם המולקולות האורגניות המתפקדות בתאים הכוללות: חלבונים, שומנים, סוכרים וחומצות גרעין. בקורס ילמדו הסטודנטים על המבנה והתפקיד של ביו-מולקולות שונות תוך השמת דגש לחלבונים (חומצות אמינו, פפטידים, ומבנה החלבון לרמותיו) ולאנזימים (מבנם ופעילותם, סוגי אנזימים, ולפרמטרים קינטיים של ריאקציה אנזימתית). כמו כן ילמד נושא השומנים והסוכרים. דגש יושם לנושא חומצות הגרעין ותפקידיהם.
מטרות הקורס: להציג לסטודנט את עקרונות הביולוגיה המולקולרית, תוך הבנת הבסיס המולקולרי של התהליכים המתרחשים בהעברת אינפורמציה גנטית מ- DNA לחלבון, בפרוקריוטים ואאוקריוטים, ואופן בקרתם. הקורס יעסוק גם בתהליכי הכוונת חלבונים בתא.
מטרת הקורס: קורס זה מהווה בסיס מעבדתי למפגש הסטודנטים עם תחום הכימיה האורגנית.במסגרת המעבדה רוכשים הסטודנטים מיומנות מעשית החשובה להמשך לימודיהם. נושאי המעבדה כוללים מעבדות שונות ומגוונות לדוגמא: הכרת כלי המעבדה האורגנית, טכניקות מעבדתיות בסיסיות בכימיה אורגנית, זיקוק, מיצוי וגיבוש, הידרוליזה של אסטר, ראקציות התמרה, וכרומטוגרפיה וספקטרומטריה. לנושאים אלה יש ערך רב הן בתחום המעבדה הכימית והן בתחומי הביולוגיה השונים.
מטרת הקורס: הקורס הוא מפגש ראשון של הסטודנטים עם הכימיה האורגנית והוא מהווה בסיס לקורסי המשך בביוכימיה. בקורס נכללים פרקים הדנים בקונסטיטוציה, קונפיגורציה ונומנקלטורה של תרכובות אורגניות אליפטיות, ופרקים על התהליכים החשובים ביותר של הפונקציות האורגניות. בנוסף דן הקורס גם בפונקציות ארומטיות והטרוציקליות.
מטרת הקורס: הקורס יעסוק במתן מידע בסיסי בכימיה אנליטית. הגדרות של שגיאה בעבודה במעבדות בכימיה אנליטית, מהימנות והדירות, טיטרציות של חומצה בסיס ועקומות טיטרציה (חומצות חד- ופוליפרוטיות), בופרים, גרוימטריה, קומפלכסומטריה, פוטנציומטריה, קלורימטריה, חימצון חיזור ומשוואת נרנסט ומבוא לספקטרוסקופיה.
הקורס בכימיה כללית יעניק לסטודנט את עקרונות היסוד של מדע הכימיה.
הקורס ידון בנושאים רבים הקשורים במושגי יסוד של העולם הכימי החל במבנה האטום ותכונותיו ומהות הקשר הכימי וכלה במבנים של אטומים ומולקולות. בנוסף, יילמדו בקורס נושאים מתקדמים יותר כגון: שיווי משקל כימי, תיאורית הקינטיקה המולקולארית של גזים ואלקטרוכימיה. קורס זה מהווה בסיס לקורסים מתקדמים יותר בכימיה כמו: כימיה פיזיקאלית וכימיה אורגנית.
מטרת הקורס: המעבדה מפגישה את הסטודנטים עם ההתנסות המעבדתית וישום הידע התאורטי אשר נרכש במסגרת הקורס בכימיה כללית. במסגרת המעבדה רוכשים הסטודנטים מיומנות מעשית החשובה להמשך לימודיהם. נושאי המעבדה כוללים מעבדות שונות ומגוונות לדוגמא: שיטות מדידה, הכנה של תמיסות, כיול תמיסות, טיטרציות של חומצות ובסיסים וחימצון חיזור. לנושאים אלה יש ערך רב הן בתחום המעבדה הכימית והן בתחומי הביולוגיה השונים.
מטרת הקורס: הקורס מציג את שני הענפים של הכימיה הפיזיקלית: התרמודינמיקה והקינטיקה. שני התחומים מהווים ביחד חטיבה המעניקה את הבסיס לחוקי היסוד של התהליכים והתופעות בטבע.
בתרמודינמיקה נדון בעיקר בנושאי: האנרגיה - סוגיה וגלגוליה, וכן בחוק הראשון והשני של התרמודינמיקה.
בקינטיקה נלמד על מהירות וסדרי הריאקציות, מנגנוני ריאקציה וקטליזה.
מטרת הקורס: לתת מבט ראשוני ומקיף על המערכת הביולוגית ולהכין את התלמידים לקראת הנושאים המרכזיים אותם ילמדו במכללה האקדמית הדסה. בקורס נתמקד במספר נושאים: מאפייני החיים, חומרים אורגניים, התא, הרכב התאים, תהליכים מטבוליים עיקריים בתא, תאים פרוקריוטים ואאוקריוטים, אנזימים, רמות אירגון בטבע, חלוקת תאים, יחסי גומלין בין תאים, תורשה וגנטיקה. בנוסף נדון כיצד תובנות אלו משמשות כיום בתחום הביוטכנולוגיה, וכיצד הן תומכות במחקר ופיתוח המתרחשים בימים אלו.
מטרות הקורס: מטרת הקורס היא להקנות לסטודנטים מיומנויות עבודה מעבדתית עם חיידקים.
המעבדה מתמקדת בשלושה היבטים:
א. שיטות עבודה במעבדה המיקרוביולוגית: הסטודנטים יתרגלו שיטות מעבדה כגון זריעת חיידקים, הכנת מיהולים וגידול חיידקים, צביעת חיידקים, מיקרוסקופיה ושיטות סטריליזציה.
ב. הכרה וזיהוי של חיידקים מזהמי מזון פוטנציאלים. הסטודנטים יזהו חיידקים קוקים ובציליים תוך שימוש במגוון שיטות ביוכימיות והכרת שיטות לבחינת רגישות החיידקים לחומרים אנטיביוטים.
ג. גישות מחקריות בתחום המיקרוביולוגיה. הסטודנטים יערכו ניסויים להכרת הפיזיולוגיה של החיידקים- עקום הגידול, אופרון הלקטוז, פעילות האנזים ליזוזים רגישות לאנטיביוטיקה ועוד.
מטרת הקורס: בקורס זה נלמד על מבנה התא הפרוקריוטי, על אבחנה בין חיידקים גרם שליליים וגרם חיוביים. נלמד על מיקומם של החיידקים וארכיאה בעולם החי ותרומתם למחזור החומרים בטבע, תוך דגש על תרומתם של חיידקים בתעשייה הביוטכנלוגית לאדם.
נלמד על מותאמות חיידקים וארכיאה לתנאי סביבה שונים, דרישות לגידול החיידקים במעבדה, עקום גידול של חיידקים בתרבית, שיטות זריעה, קרקעי מזון שונים והשימושים בהם. כמו כן נלמד על שיטות עיקור וחיטוי שונות.
נלמד על מבנה הגנום הפרוקריוטי, בקרת ביטוי גנים בחיידקים בקטריופאג’ים ליטים ובקטריופאג’ים ליזוגנים.
החלק הנוסף של הקורס יוקדש לפעילות חומרים אנטיביוטים, מנגנוני עמידות לאנטיביוטיקה הנפוצים בחיידקים ודרכים לחיפוש אנטיביוטיקות חדשות.
נלמד על גורמי אלימות בחיידקים ושלבי התהוות המחלה על ידי חיידקים פתוגנים.
מטרת הקורס: חזרה וחיזוק הידע הבסיסי במתמטיקה ברמת 5 יח"ל.
הקניית יסודות חשבון הגבולות ויסודות נוספים כהכנה לקורס המתקדם.
הקניית הכלים המתמטיים הנדרשים לעבודתו של הביו-טכנולוג.
הנושאים הנלמדים: חשבון דיפרנציאלי :חישוב גבולות , מיון נקודות אי-רציפות,טכניקות שונות לחישוב גבולות באינסוף ובנקודות בהן הפונקציה לא מוגדרת (כולל כלל לופיטל). סקירה מלאה של פונקציות הכוללת נקודות קיצון, נקודות פיתול, תחומי קמירות וקעירות כולל אסימפטוטות ושרטוט הגרף.הוכחת אי שיוויונים בעזרת חקירת פונקציות. משפט ערך הביניים. שרטוט גרף הפונקציה לפי גרף הנגזרת. פתרון בעיות ערך קיצון כלכליות וגיאומטריות. פונקציות בשני משתנים הגדרה של פונקציות בשני משתנים, מציאת תחום הגדרה, קווי גובה ושרטוטם במישור. מציאת נקודות קריטיות וסיווגן. פתרון בעיות קיצון כלכליות.
מטרות הקורס:
1. הקניית יסודות החשבון הדיפרנציאלי והאינטגרלי, והשימושים שלהם.
2. חזרה על תורת הסדרות והכרות עם מושג הטורים.
3. הקניית הכלים הבסיסיים בתורת ההסתברות כבסיס לקורסים שונים בביולוגיה.
מטרת הקורס: הכרה והבנת התופעות היסודיות של המכניקה ודרך החשיבה המדעית. לימוד השימוש בניסוחים מתמטיים בבעיות פיסיקליות ופתרונן והכרת כלים גרפיים ואנליטיים לפתרון בעיות בפיסיקה.
הקורס יכלול מבוא כללי לפיסיקה, ערכים, יחידות וסימונים בפיסיקה, וקטורים, תנועה בקו ישר. הגדרת ההעתק, המהירות והתאוצה. תיאורים גרפיים של תנועה בקו ישר. נפילה חופשית וזריקה בזווית. כוחות וחוקי תנועה, חוקי ניוטון: החוק הראשון והשני. הכוחות השכיחים במכניקה: כוח המשקל, הכוח הנורמלי והמתיחות. החוק השלישי של ניוטון. החיכוך, חיכוך סטטי וקינטי. המישור המשופע. הכוח האלסטי: חוק הוק. תנועה בהשפעת קפיץ. עבודה ואנרגיה: אנרגיה קינטית, אנרגיה פוטנציאלית כבדית ואלסטית. כוחות משמרים ומבזבזים, חוק שימור האנרגיה, הספק ונצילות. התנע הקווי. התנגשויות בין גופים, התפוצצות ורתע. תנועה הרמונית פשוטה: תנועה מחזורית, העתק, מהירות ותאוצה וכן תיאור גרפי של תנועה הרמונית פשוטה.
מטרת הקורס: הכרת מערכת החיסון על מרכיביה והבנת האופן בו כל אחד מהמרכיבים תורם לתגובה האימונית הכוללת. במסגרת הקורס נלמד מהם מאפייני התגובה החיסונית, תאים לבנים התפתחות והתמיינות תאי גזע באברים לימפאתיים ראשוניים ,מבנה ותפקוד מערכת הלימפה. נלמד על תפקוד המערכת האימונית הטבעית לעומת המערכת האדפטיבית. מערכת המשלים, מבנה ותפקוד. נכיר את האנטיגנים והיכולת האימונית שלהם .נלמד על הנוגדנים מבנה, תפקוד והתגובה ההומוראלית. יצירת נוגדנים מונוקלונאליים ופוליקלונאליים וחשיבותם במחקר, ובתעשיה. אפיון קולטנים חוץ תאיים והמנגנונים המולקולרים המובילים לשפעול תאי T ותאיB .
מטרת הקורס: הקורס מתמקד בלימוד מסלולים מטבוליים ביוכימים. מטבוליזם של הסוכרים: גליקוליזה, גלוקוניאוגנזה, מעגל קרבס, מסלול הפנטוז פוספט והמטבוליזם של גליקוגן. נלמד על מטבוליזם השומנים: מטבוליזם של חומצות שומן, כולסטרול ונגזרותיו. מטבוליזם תרכובות החנקן מטבוליזם של חומצות אמינו - ונגזרותיהן ועל מעגל האוריאה. נלמד על מנגנוני הפקת האנרגיה בתא ועל שרשרת מעבר האלקטרונים וזרחון חמצוני.
מטרת הקורס: הבנת תלות האדם בצמחים. בחלקו הראשון נעסוק בקורס בהכרת הצמח עצמו: גנום, מבנה ופיסיולוגיה. בהמשך, נתאר טכניקות ביוטכנולוגיות חדשניות אשר נותנות מענה לאתגרים בוערים להם אנו נדרשים, ובכללם: עמידות יבולים בפני פגעי טבע, שיפור מזון, ביטוי חלבונים לצרכים רפואיים, ועמידות בפני מזיקים.
מטרת הקורס: הכרות עם עולם הצמחים לצד התנסות בטכניקות ביוטכנולוגיות מתקדמות, כגון: הפקת חומצות גרעין מצמחים, טרנספורמציה גנטית לצמחים ותרביות רקמה ושימוש בגנים מדווחים.
מטרת המעבדה: לאפשר לסטודנטים הכרות והתנסות מעשית בשיטות הבסיסיות של ההנדסה הגנטית. המעבדות בנויות באופן המשכי כמיני-פרויקט של שיבוט מקטע DNA לפלסמיד, ובמהלכה יחשפו הסטודנטים גם לשיקולים השונים בתכנון שיבוט מולקולרי.
השיטות שיכללו במעבדה הינן: הפקת DNA פלסמידי, חיתוך באנזימי רסטריקציה, שימוש באנזימי מודיפיקציה, הפרדת ואנליזה של תוצרי החיתוך של ה- DNA בג’ל אלקטרופורזה, מיצוי מקטעי DNA מג’ל וקביעת רכוזם, ליגציות, הכנת חיידקים קומפטנטים, טרנספורמציה לחיידקים, זיהוי ואנליזה של הטרנספורמנטים באמצעות PCR ועוד.
מטרת הקורס הינה הקניה של ידע מעמיק בשיטות מתקדמות בביולוגיה מולקולרית בנוסף ללימוד מנגנוני בקרה מורכבים בפרוקריוטים ואיאוקריוטים, תוך שימוש בשיטות הנלמדות לחקר מנגנונים אלו.
בין השיטות עליהן נרחיב: שיטות לבדיקת פרופילי ביטוי שונים ע"י בדיקות ברמות ה-RNA והחלבונים, שיטות לבדיקת אינטראקציות בין חלבונים ובין חלבונים ל-DNA, שיטות מתקדמות לריצוף ה- DNA(HiSeq), בהם משתמשים כיום לרפואה מותאמת אישית.
מטרת הקורס: מעבדה המלווה את הקורס הפרונטלי בה מתנסים בנושאים שונים בביולוגיה של התא החל ממורפולוגיה של תאים ממקורות שונים ומרקמות שונות והמשך בשיטות שונות להסתכלות ממיקרוסקופ אור למיקרוסקופ אלקטרונים. יכולת החדירות והעמידות של הממברנה והדופן בתאים שונים אוסמוזה/ דיפוזיה, פלסמוליזה/דהפלסמוליזה. התנסות בתרביות תאים והשימושים כמו טרנספקציות ובדיקת יעילותה.
הכנת תתקינים למיטוזה ומיוזה, מעקב אחר הכוונת חלבונים לאורגנלות בתא והעברת סיגנלים בשמרים.
מטרת הקורס: הכרת מבנה המרכיבים של תאים מסוגים שונים, הממברנה, סוגי אינטראקציות בין ממברנות של תאים שכנים, סוגי טרנספורט דרך הממברנה. חלוקת תאים ומחזור התא, העברת המידע מהגן לחלבון וניתוב החלבונים בתא. תהליכי בליעה והפרשה של חומרים בין התא לסביבתו. מבנה ותפקיד שלד התא בכל התהליכים בתא והעברת סיגנלים Signal transduction & Apoptosis, אונקוגנים ותהליכים סרטניים.
מטרות הקורס: לימוד עקרונות הגנטיקה הקלאסית, חוקי מנדל, אללים מרובים ויחסי דומיננטיות בין אללים, קביעת מין ודרך הורשה של גנים אחוזים ל- X, הורשה של גנים המצויים באברונים, האחיזה בין גנים ומיפוי, שינויים במספר ובמבנה הכרומוזומים.
מטרת הקורס: להקנות לתלמיד את הטכניקות והכלים המתקדמים ביותר בתחום חיפוש ואנאליזה של נתונים ביולוגיים. להכיר לתלמיד טכניקות מבוססות- מחשב לאנליזה של רצפים גנטיים: DNA ,RNA וחלבונים ולבצע חיפושים לשם איתור מידע מגוון לגבי מקרומולקולות.
מטרת הקורס היא להכיר את מבנה המאמר המדעי המחקרי ולהתנסות בכתיבה מדעית בסגנון דומה לזה שנדרש בפרסומים מדעיים. לצורך כך ייקראו מאמרים וחלקים ממאמרים בכיתה ויינותחו בכלים שונים. שליפת מאמרים ממאגרים תילמד גם היא ובנסוף יילמדו גם עקרונות הציטוט ובניית רשימת מקורות. בנוסף, תעשה חזרה על חישובים נפוצים בתחומי מחקר רבים ועיבוד נתונים והצגת באקסל. הלימוד בקורס נעשה על ידי עבודה בזוגות בחדרי המחשבים של המכללה.
מטרת הקורס: להקנות לסטודנטים מיומנויות עבודה במעבדה ביוכימית תוך התמקדות בנושאי האנזימטיקה הכוללים: לימוד הכנת עקום כיול והשימוש בו ומדידת פרמטרים קינטיים של ריאקציה אנזימתית ותלות פעילות אנזים בפרמטרים שונים, ועיכוב ריאקציה אנזימתית על ידי מעכבים תחרותיים ולא תחרותיים.
הסטודנטים ילמדו לבצע בדיקות אנזימים במעבדה הקלינית לשם מתן אבחון. במעבדה יושם דגש על לימוד שיטות הפרדה בביוכימיה ובעיקר שיטות הפרדת חלבונים בכרומטוגרפיה. נלמד על בדיקות ביוכימיות המבוצעות במעבדה הקלינית ועל עיבוד תוצאות המעבדה כולל עיבוד סטטיסטי.
מטרת הקורס: הקניית כלים לצורך עיבוד נתונים והצגתם והקניית כלים בסיסיים בהסקה סטטיסטית. הקורס יכלול מבוא - מטרות הסטטיסטיקה, סולמות מדידה, סטטיסטיקה תיאורית, כולל הצגה גרפית של נתונים, מדדי מיקום מרכזי, מדדי פיזור, מדדי מיקום יחסי וטרנספורמציה לינארית. רגרסיה לינארית (כולל ניתוח פלט) ומדדי קשר של קרמר וספירמן. הסתברות: פעולות בין מאורעות, הסתברות מותנית, פונקצית הסתברות של משתנה מקרי בדיד, תוחלת ושונות. התפלגות נורמלית, התפלגות הדגימה של הממוצע, משפט הגבול המרכזי. הסקה סטטיסטית על תוחלת עם שונות ידועה ולא ידועה, הסקה על הפרש תוחלות דרך ניתוחי פלט של יישומים סטטיסטיים בתוכנת excel. ניתוח שונות.
מטרת הקורס: הקורס מקנה לסטודנט ידע בארגון המערכת האנדוקרינית והבלוטות האנדוקריניות השונות בגוף כגון בלוטת התריס, קורטקס האדרנל, גונדות, לבלב, בלוטת הפאראתירואיד, והמיקום האנטומי שלהן. מעורבות ההיפותלמוס וההיפופיזה בתפקוד של בלוטות אנדוקריניות. המנגנונים המווסתים הפרשת הורמונים. עיקרון המשוב השלילי בצירים אנדוקריניים, והפרשה הורמונים לפי ריתמוס Circadian. התפקידים הפיזיולוגיים של בלוטות אנדוקריניות ושל ההורמונים שלהן בגוף ברמת התא, הרקמה, והאורגניזם השלם. הורמונים במערכת המין הזכרית. מעורבות הורמונים בהתפתחות מערכת המין בשלב העוברי. הורמונים במערכת המין הנקבית. ויסות מחזור הווסת על כל שלביו, ושינויים הורמונליים בגיל המעבר. פגמים בפעילות הורמונים ברמות השונות שמובילים לתת פעילות או לפעילות יתר. ההשלכות הקליניות של פגמים אנדוקריניים.
מטרת הקורס: הבנה של מערכות פיזיולוגיות שונות בגוף האדם מן המבנה הבסיסי של האבר ועד לרמה התאית והמולקולרית. הלימוד כולל הכרת מנגנונים פיזיולוגים תקינים, מנגנוני ויסות ומצבים פתולוגים. המערכות הפיזיולוגיות הנלמדות כוללות את מערכת העצבים המרכזית וההיקפית המערכת הקרדיווסקולרית, מערכת התנועה והראיה.
מטרות הקורס: חשיפת התלמיד לפילוסופיה וליסודות המתודולוגיה של המחקר. הכרות עם סוגי המחקר הנפוצים ביותר ופיתוח היכולת לקריאה ביקורתית של ספרות מחקר. בנוסף יילמדו העקרונות הבסיסיים של הניסיונות המעבדתיים, תכנון ניסויים אמפיריים ותכנון פרוייקטים בתחום הביוטכנולוגיה. כן יילמדו בקורס מושגי יסוד בסטטיסטיקה ככלי הסקתי וניבויי.
הקורס משלב הוראה פרונטאלית ותרגול מעשי.
מטרת הקורס: הקניית שיטות חדשניות ומתקדמות בביולוגיה מולקולרית כמו: שיטות להשתקה/פגיעה בגנים - knock out לגן בשמרים, knock down לגן בתאים הומאנים בעזרת ds siRNA. בדיקת קשר בין דרגת אריזה לבין ביטוי של גנים בשיטת ה- Chromatin Immunopercipitation, כימות ביטוי של גנים באמצעות RT-PCR
שפת R היא שפת תכנות המשמשת בעיקר בתחום מדעי הנתונים והיא נועדה למעדנים ולעבודה עם דאטה, לניתוח נתוני עתק ולחישובים סטטיסטיים. השפה נוחה לעבודה ונמצאת בשימוש נרחב באקדמיה ובתעשייה. בין החברות והארגונים שעושים שימוש בשפה זו ניתן למנות את גוגל, פייסבוק, Pfizer ועוד רבות. השימוש בה מאפשר בקלות לבצע ניתוחים סטטיסטיים מורכבים, לבנות מודלים ותחזיות, לבצע מניפולציות על נתונים, ליצור גרפים וויזואליזציה של נתונים, ועוד. R הופכת תהליכים מסובכים וחישובים מורכבים להרבה יותר מהירים ומעמיקים. בנוסף, ל-R יש יכולות ליישם אלגוריתמים של Machine Learning באופן מהיר ופשוט.
מטרת הקורס: הקניית כלים ומיומנויות עבודה בשיטת אימונולוגיות. כיום ישנו שימוש נרחב בשיטות המבוססות על עקרונות אימונולוגיים בתעשייה, באבחונים רפואיים ובמחקר. במסגרת קורס זה נלמד על דרכים לניקוי נוגדנים וננקה נוגדנים על קולונה, נשתמש בנוגדנים לאבחון יצירת קומפלקסים של נוגדן- אנטיגן, נעקוב אחר תגובת אגלוטינציה, נלמד על השימושים נלמד להפריד לימפוציטים מדם מלא, להפריד u1489 בדרכים שונות בין תאי הדם, נשפעל תאים ונעקוב אחר ,ELIZA - בשיטת היצירת ציטוקינים, התרבות תאים או לחילופין תגובה לאפופטוזיס. נזהה סמני שטח על פני תאים בשיטת האימונו-ציטוכימיה, וכן נזהה חלבונים מתמצית תאים לאחר ניקוי ספציפי שלהם מהתמצית באימונופרסיפיטציה.
מטרת הקורס: העמקת נושאי הלימוד באימונולוגיה. הבנת התהליכים המובילים להבחנה בין עצמי לזר, רכישת הסבילות החיסונית והבנת מנגנון דחיית השתל. התעמקות בתגובות יתר של מערכת החיסון (מחלות אוטואימוניות ואלרגיה) או לחילופין, חוסר תגובתיות ותופעות פתולוגיות הנגרמות כתוצאה מכך.
מטרות הקורס: הכרת היישום התעשייתי של תחומי הביולוגיה והביו-אינפורמטיקה באמצעות הרצאות אורח של מרצים מתחומים שונים של התעשיה הביוטכנולוגית. דגש יושם בקורס על הרקע הטכנולוגי של החברה והשימוש בידע ביולוגי ליישום מסחרי.
בקורס נסקור מגוון מאגרי מידע ותוכנות לעיבוד נתונים, העוסקים באספקטים שונים של מבנה החלבון (מבנה ראשוני - מבנה רביעוני) ותיפקודו. נבחן כיצד ניתן להשתמש במידע המופק מכלים אלה לצורך תכנון פרויקטים של ניקוי, ביטוי ואיפיון חלבונים שונים.
מטרות הקורס: התמודדות בזוגות/יחידים עם מחקר מעשי שייבחר על ידי הסטודנטים מכל אחד מתחומי הלימוד אליהם נחשפו במהלך שנות הלימוד המוקדמות. הסטודנטים יידרשו לנסח הצעת מחקר (בהתאם לקריטריונים מקצועיים) ויחקרו את התחום באוריינטאציה ביוטכנולוגית, תוך שימוש בכלים שנרכשו במהלך הלימודים.
הערכת הקורס: בשיקלול הציון הסופי בקורס, יבוא ליידי ביטוי כל שלבי הכנת פרוייקט הגמר, לרבות: בחירת הנושא, ניסוח הצעת מחקר, מפגשים אישיים תקופתיים, ייזום וחשיבה מדעית, כתיבת חיבור מסכם, הכנת פוסטר והצגה פרונטאלית.
מטרת הקורס: במהלך קורס זה נלמד על שיטות שונות לעבודה עם וירוסים. הדבקת תאים בוירוסים וספירת וירוסים באמצעות שיטות שונות: Plaque assay, ספירת הכייל של נגיפים אנימאליים באמצעות גן מדווח, לאחר הדבקת תאים אנימאליים בנגיף, ספירת כייל נגיפי ההרפס על ידי שימוש באימונוציטולוגיה ואליזה, אנליזה מולקולרית של זנים של וירוסים על ידי ביצוע PCR, חיתוכים אנזימטים והרצת תוצרי החיתוך בג'ל פוליאקרילאמיד. לימוד חישוב MOI , וחישוב PFU.
מטרת הקורס: לימוד עולם הנגיפים. בקורס זה נלמד על מבנה הנגיפים, מחזור חייהם והדרכים בהם ממיינים נגיפים כיום. נלמד על משפחות שונות של נגיפים תוך מתן דגש על הביולוגיה המולקולרית של הנגיפים. נגיפי RNA, נגיפי DNA, Emerging viruses, והעקרונות באמצעותם נגיפים מחוללים סרטן. במסגרת הקורס נלמד על הדרכים בהם נגיפים מתחמקים מהמערכת החיסונית מחד וכיצד מערכת החיסון מתמודדת עם הנגיפים מאידך. נלמד על דרכים שונות באמצעותם יוצרים חיסונים כנגד וירוסים ועל תרופות אנטי-ויראליות הקיימות כיום.
מטרת הקורס: להקנות לסטודנטים ידע על התהליכים הפרמקוקינטיים השונים שהתרופה עוברת עד שהיא מגיעה לאתר המטרה שלה, כגון ספיגה, פיזור, מטבוליזם, ואלמנציה. דגש יושם על המטבוליזם של תרופות והגורמים השונים המשפיעים עליו. פרמקוגנטיקה, והחשיבות של הגורמים הגנטיים לשונות בין אנשים בתגובה לטיפול התרופתי. אינטראקציה בין תרופות ועיקרון ה-Polypharmacy, ואינטראקציה בין תרופות לבין מזון.
פרמקודינמיקה: שיטות לבדיקת פוטנטיות, יעילות, ואינדקס תרפויטי של תרופה. אתרי המטרה של תרופות, ומנגנונים שונים של Signal Transduction, והחשיבות שלהם לטיפול התרופתי.
פרמקולוגיה של מערכת העצבים האוטונומית, הבנת מנגנון הפעולה של תרופות הניתנות כנגד מחלות במערכת הקרדיו-וסקולארית, תרופות אנטי-דלקתיות, תרופות לשיכוך כאב, כנגד אסתמה, כנגד כיב קיבה, ומנגנון הפעולה שלהן. תרופות הניתנות כנגד מחלות שונות במערכת העצבים המרכזית.
מעבדה: הבנת מנגנונים להעברת סיגנלים ע”י ליגנדים אנדוגניים שונים, והדרך שבה ניתן להתערב מבחינה פרמקולוגית, תוך כדי שימוש בסימולציה של כלי דם מבודד במערכת ממוחשבת, מעורבת האנדותיל ב Signal Transduction.
מטרות הקורס: הכרת עקרונות תהליכי ההפרדה והניקוי המשמשים בתעשייה הביוטכנולוגית, עם דגש על תהליכי הפרדת וניקוי חלבונים ואנטיביוטיקות שמקורם בתהליכי ייצור ביוטכנולוגיים
הכרת מכשור ושיטות אנליטיות המלוות את תהליכי הייצור, ההפרדה והניקוי והמשמשות לאיפיון סופי של המוצר הביוטכנולוגי.
נדון על שיטות הפרדה של מוצקים מנוזלים המבוססות על סינון, צנטרפוגציה ושיקוע.
שיטות וטכנולוגיות לשבירת תאים: הומוגנציה, סוניקציה, ריסוק ע”י כדורים ואנזימיים ליטיים
עקרונות הפרדת חלבונים ומולקולות קטנות המבוססים על הפרדה על ספיחה, גודל, מטענים, ואפיניות. רזינים מקובלים ומבנה קולונות.
מבנה ושימוש במכשור אנליטי, HPLC, GC, NMR.
גלאים–מבנה ויכולת זיהוי של גלאי UV, פלורסנציה ומסות
הכרת מערכות תעשייתיות המשמשות ליצור תרופות ואנזימים. לימוד עקרונות מערכות תסיסה לחיידקים, פטריות, תאים אנימליים ותאים ממקור צמחי. הסטודנטים נחשפים לשיקולים בבחירת התאים המייצרים, התאמת סביבת הגידול– מדיום, ניהול בנק תאים, תנאי פרמנטציה, מערכות בקרה בביוראקטורים של חמצן, בחישה, טמפרטורה ולחץ. תהליכי גימלון במערכות יצור.
מוצרים ביוטכנולוגיים מתוחכמים, קשים להעתקה ויקרים לפיתוח. קיים פער גדול בין ההמצאות והיצירתיות של חוקרים בתחומי המדע השונים לבין המעבר לייצור תעשייתי. אחת הסיבות לכך היא הדרישות הרגולטוריות המחמירות עם השנים.
הרגולציה מכתיבה נהלים מחמירים המבוססים על עבודה בתנאי אבטחת איכות מוקפדת.
פיתוח מוצר משלב הרעיון במעבדה ועד למימושו בתהליך יצור כרוך בשלב ביניים של scale up שממנו עוברים לשלב הייצור. בכל אחד מהשלבים יש הנחיות ומעורבות של יועצי רגולציה במטרה להבטיח בטיחות, יעילות ואיכות של המוצר.
תורת האיכות המודרנית נסמכת על שיטות בדיקה שהן מהמתקדמות ביותר והנחשבות
state of the art בעולם המדע.
הבנה של תורת האיכות והדדיות שלה עם הרגולציה מקטינה את הפוטנציאל לכישלון בייצור מוצר ביוטכנולוגי ומגדילה את הסיכוי להגעה לשיווק.
הקורס יעסוק בהבנה מערכתית של תורת האיכות במקביל לדרישות הרגולציה מנקודת המבט של
פיתוח מוצרים ביוטכנולוגים בדגש על מוצרים לתחום הרפואה.
מטרת הקורס:
הבנת יכולת השימוש בשיטות וכלים מולקולרים שונות על מנת לפתור בעיות הנגרמות עקב שינויים גנטיים.
הקורס משלב ידע מעשי בתחום ההנדסה הגנטית וכן שימושים שונים בוקטורים לצורך טיפולים במחלות בעלות אופי גנטי.
במהלך הקורס הסטודנטים ילמדו דרכי שיבוט של גנים לוקטורים שונים, שיטות ויראליות ולא ויראליות לצורך העברת גן המטרה לרקמת המטרה, יתרונות וחסרונות של השיטות השונות בתחום הריפוי הגני ובנוסף ילמדו את הבעיות הקיימות בתחום זה כמו גם ארגז כלים לגישות לפתרונות יישומיים.
הקורס הינו קורס מתקדם המתאים לתארים מתקדמים יותר ומועבר בצורה מונגשת לתלמידי שנה ג' בחוג לביוטכנולוגיה.
האקדמיה והתעשייה הולכים יד ביד כדי להוביל את עולם הרפואה לפריצות דרך חדשות. בעת האחרונה אנו עדים להתקדמות טכנולוגית בתחומים רבים במדעי הביולוגיה והרפואה כאחד. פריצות דרך שהובילו להבנתם של מנגנונים בסיסיים בגוף האדם ועד לפענוח מחלות קשות איתם התמודדה האנושות מאז ומעולם. בקורס נלמד על מהפכת ׳הרפואה האישית המשלבת בין פקטורים גנטיים וסביבתיים המאפשרים לנו שיטות טיפול מהפכניות, ניבוי מחלות והתאמת התרופות באופן אישי עבור פציינטים אינדיבידואלים ואיך מהפכה זאת מתורגמת ממחקר מדעי ליישום פרקטי. כמו כן נלמד כיצד רעיון מדעי בסיסי הופך למוצר תעשייתי תוך הכרת המחקר הבסיסי באקדמיה והבנת ההבדל בין מחקר בסיסי במעבדת מחקר אקדמית למחקר בחברה ביוטכנולוגית. תוך הכרת המגבלות העומדות בדרכו של המחקר באקדמיה ולציידו המגבלות העומדות בפני המחקר והפיתוח של המוצר בתעשייה. במהלך הקורס נחשף הלכה למעשה לתהליך דרך היכרות עם מספר מעבדות פורצות דרך בארץ מהן צמחו חברות ביוטכנולוגיות, נבין כיצד צמחה החברה וכיצד הרעיון המדעי הפך למוצר תעשייתי. לבסוף נכיר את סוגי החברות הביוטכנולוגיות במשק הישראלי וכיצד צמחו מתוך מוסדות האקדמיה בארץ.
הקורס עוסק בחשיפת הסטודנטים לעולם המתקדם של תעשיית המזון המתורבת, מראה את חזית המחקר בתחומי המזון והתזונה והתגליות החדשות בתחום החלבונים האלטרנטיביים. הקורס מתייחס לשימוש הנרחב בידע ביולוגי ושיטות קלאסיות בהכוונת תאי הגזע למסלול התמיינות רצוי ולניצול חכם של מיקרואורגניזמים לצורך קבלת תוצר המטרה. כמו כן הקורס מציף את הבעיות הקיימות בייצור של מזון מתורבת ומאפשר מפגש עם אנשי מקצוע מתעשייה ומימוש ההזדמנויות הנפתחות במפגשים כאלה.