מטרת הקורס: הכרת מבנה ותפקיד ביומולקולות - חלבונים, שומנים, סוכרים וחומצות גרעין.
בקורס זה נכיר את אבני הבניין של המקרומולקולות הביולוגיות ואת המבנה שלהן. נעמוד על הקשר בין מבנה ותפקיד של ביומולקולות. נלמד על חומצות אמינו, פפטידים וחלבונים, מבנה החלבונים לרמותיו תוך התמקדות בהמוגלובין. אנזימים: מבנה ופעילות, סוגי אנזימים, פרמטרים קינטיים של ריאקציה אנזימטית, עיכוב ריאקציה אנזימטית, אנזימים נפוצים. שומנים: מבנה חומצות השומן, פוספוליפידים, גליקוליפידים, כולסטרול ונגזרותיו, מבנה ותפקיד הליפופרוטאינים ומעורבותם בטרשת עורקים. סוכרים: מבנה ותפקידים של חד סוכרים, אוליגו סוכרים, רב סוכרים ופחמימות מורכבות. חומצות גרעין: מבנה נוקליאוטידים, מבנה חומצות גרעין, RNA, DNA, ותפקידיהם.
מטרת הקורס: הקורס הוא מפגש ראשון של הסטודנטים עם הכימיה האורגנית והוא מהווה בסיס לקורסי המשך בביוכימיה. בקורס נכללים פרקים הדנים בקונסטיטוציה, קונפיגורציה ונומנקלטורה של תרכובות אורגניות אליפטיות, ופרקים על התהליכים החשובים ביותר של הפונקציות האורגניות. בנוסף דן הקורס גם בפונקציות ארומטיות והטרוציקליות.
מטרת הקורס: קורס זה מהווה בסיס מעבדתי למפגש הסטודנטים עם תחום הכימיה האורגנית.
במסגרת המעבדה רוכשים הסטודנטים מיומנות מעשית החשובה להמשך לימודיהם. נושאי המעבדה כוללים מעבדות שונות ומגוונות לדוגמא: הכרת כלי המעבדה האורגנית, טכניקות מעבדתיות בסיסיות בכימיה אורגנית, זיקוק, מיצוי וגיבוש, הידרוליזה של אסטר, ראקציות התמרה, וכרומטוגרפיה וספקטרומטריה. לנושאים אלה יש ערך רב הן בתחום המעבדה הכימית והן בתחומי הביולוגיה השונים.
הקורס יעסוק במתן מידע בסיסי בכימיה אנליטית. הגדרות של שגיאה בעבודה במעבדות בכימיה אנליטית, מהימנות והדירות, טיטרציות של חומצה בסיס ועקומות טיטרציה (חומצות חד- ופוליפרוטיות), בופרים, גרוימטריה, קומפלכסומטריה, פוטנציומטריה, קלורימטריה, חימצון חיזור ומשוואת נרנסט ומבוא לספקטרוסקופיה.
מטרת הקורס: להעניק לסטודנט את עקרונות היסוד של מדע הכימיה. הקורס ידון בנושאים רבים הקשורים במושגי יסוד של העולם הכימי החל במבנה האטום ותכונותיו, מהות הקשר הכימי, כוחות בין-מולקולרים ועוד. חלק נוסף של הקורס ידון בנושאים מעשיים הקשורים בחישובים סטוכיומטרים, בריכוזים ומיהולים של תמיסות, בחומצות, בבסיסים ובמלחים קלי וקשי תמס. כמו כן נלמד על שווי המשקל הכימי ועל חימצון וחיזור. נושאי הקורס יהוו בסיס תיאורטי לקורס המעבדה בכימיה כללית.
מטרת הקורס: המעבדה מפגישה את הסטודנטים עם ההתנסות המעבדתית וישום הידע התאורתי אשר נרכש במסגרת הקורס בכימיה כללית. במסגרת המעבדה רוכשים הסטודנטים מיומנות מעשית החשובה להמשך לימודיהם. נושאי המעבדה כוללים מעבדות שונות ומגוונות לדוגמא: שיטות מדידה, הכנה של תמיסות, כיול תמיסות, טיטרציות של חומצות ובסיסים וחימצון חיזור. לנושאים אלה יש ערך רב הן בתחום המעבדה הכימית והן בתחומי הביולוגיה השונים.
הקורס מציג את שני הענפים של הכימיה הפיזיקלית: התרמודינמיקה והקינטיקה. נלמדים בו הרעיונות העיקרים של התרמודינמיקה והקינטיקה, אשר ביחד מהווים חטיבה המעניקה את הבסיס לחוקי היסוד של עולם התהליכים והתופעות בטבע. בתרמודינמיקה נדון בעיקר בנושאי: האנרגיה סוגיה וגלגוליה, וכן בחוק הראשון והשני של התרמודינמיקה. בקינטיקה נלמד על מהירות וסדרי הריאקציות, מנגנוני ריאקציה וקטליזה.
מטרת הקורס היא להפגיש את התלמידים עם תחומי הביולוגיה השונים.
הקורס יעסוק בהבנת העקרונות הביולוגים המגוונים מהמבנה המולקולרי דרך מבנה התא והתארגנות תאים לרקמות ואיברים.
בחלקו הראשון של הקורס נלמד על המקרומולקולות הביולוגיות הכוללות את הסוכרים, השומנים, החלבונים וחומצות הגרעין. נלמד על הקוד הגנטי ודרך ביטוי הגנים ויצירת חלבוני התא. בהמשך הקורס נלמד על תאים פרוקריוטים ואיאוקריוטים, על אברוני התא, דרכי פעולתו של התא ועל חלוקתו.
בחלק השני של הקורס ילמדו התלמידים על מהות התפתחותם האבולוציונית של המיקרואורגניזמים, הפטריות, הצמחים ובדגש על בעלי החיים. ידונו נושאים כמו גורמים
א-ביוטיים והשפעתם על דגמי תפוצה של אורגניזמים. אבולוציה באמצעות מנגנון הברירה הטבעית. המגוון הביולוגי של האורגניזמים בעולם. סיבות להכחדות מינים בעבר ובהווה, ואקולוגיה של אוכלוסיות.
נלמד על התפתחות עוברי בעלי החוליות ועל התפתחות כלל המערכות והאיברים בגופם. נלמד על התפתחות מערכות העצביים, העור, העיכול, הנשימה, הדם, השרירים, העצמות והגולגולת, ומערכת הרבייה והכליות.
הקורס ישלב תחומי ביולוגיה שונים מתוך כונה לתת לתלמידים תמונה רחבה ומקיפה של העולם הביולוגי.
נהלי נוכחות: נוכחות חובה ב 80% של ההרצאות
הערכת הסטודנטים בקורס: הציון הסופי מורכב ממבחן מסכם 100%
ציון עובר בבחינה: 55
מטרת הקורס: להביא בפני הסטודנטים את הנושאים העיקריים בתחום המיקרוביולוגיה הבסיסית ולהציג את מיקומם של החיידקים המועילים והמזיקים בעולם החי. הנושאים שילמדו הם המבנה של התא הפרוקריוטי, תנועת חיידקים, קלסיפיקציה וזיהוי של חיידקים, התנאים המשפיעים על גידול חיידקים, עבודה סטרילית עם חיידקים, שיטות גידול וספירת חיידקים במעבדה, מנגנוני יצירת אנרגיה בחיידקים ומנגנוני בקרה של מטבוליזם חיידקים, גנטיקה של חיידקים, תפקידם של חיידקים במחזורי החומרים בטבע וסקירה קצרה על חיידקים גורמי מחלות.
מטרת הקורס: הקורס מקנה לסטודנטים ידע בסיסי במתמטיקה. בשלב ראשון של הקורס תתבצע חזרה על משוואות ועל מערכת משוואות באלגברה. בהמשך ילמדו הסטודנטים על פונקציות אלמנטריות ממעלה ראשונה ושניה, אי-שיווניים, חזקות שורשים, לוגריתמים. הסטודנטים ילמדו גם גיאומטריה וגיאומטריה אנליטית, הגדרת פונקציות טריגונומטריות, וחשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי.
בקורס סטטיסטיקה למעבדה רפואית, התלמידים יקבלו כלים לאיסוף נתונים, פתרון בעיות שונות בתחום המדעים (כגון רפואה, ביו-רפואה וכו'), ידע בתוכנות העוסקות בניתוחים סטטיסטיים וכלים לניתוח תוצאות המחקר הכמותי.
במהלך הקורס התלמידים ילמדו סטטיסטיקה תיאורית, מדדי קשר ורגרסיה לינארית רבת משתנים, תורת ההסתברות שכוללת פרקים בקומבינטוריקה, פעולות בין מאורעות, דיאגרמות עץ ומשפט בייס, משתנה מקרי כללי ומשתנים מקריים בינומי ונורמלי, הסקה סטטיסטית על מדגם יחיד ושני מדגמים וניתוח שונות.
בסיום הקורס יוכלו הסטודנטים להבין ממצאי מחקרים שמוצגים במאמרים אקדמיים ולבחור כלים סטטיסטיים בעצמם בהתאם לסוג הנתונים והמחקר.
מטרת הקורס: הקורס מהווה בסיס ראשוני להבנת מושגי היסוד של המכניקה.
במסגרת הקורס ידונו נושאים כגון: ווקטורים, מהירות ותאוצה, נפילה חופשית ומערכת הכוחות. כמו כן נלמד על החוק הראשון והשני של ניוטון, על כוח החיכוך, הכוח האלסטי, על התנע ועל תנועה הרמונית.
מטרת הקורס: הקורס מהווה בסיס ראשוני להבנת מושגי היסוד של החשמל.
במסגרת הקורס ידונו נושאים כגון: מבוא לאלקטרומגנטיזם, השדה החשמלי, ומעגלי זרם חשמלי. כמו כן ידון נושא השדה המגנטי. במהלך קורס זה ילמדו הסטודנטים גם מושגי יסוד באופטיקה. מושגים אלה קשורים בהבנת פעולת מיקרוסקופ האור והמיקרוסקופ האלקטרוני.
מטרת הקורס: הקורס מקנה יסודות בסיסים לנושא האימונולוגיה ובמסגרתו נלמד על מרכיבי מערכת החיסון: תאים לבנים, יצירה של תאי אם במחעצם ומערכת הלימפה. נלמד איך יוצרים נוגדנים מונוקלונאליים ועל חשיבותם במחקר וברפואה, ועל מבחן סיווג רקמות. בהמשך נלמד על פרוליפרציה של תאים בתרבית והפרשת ציטוקינים ועל מבחן ציטוטוקסיות. המשך הקורס ידון בתגובה האלרגית, במחלות אוטואימוניות, במחלות מולדות ונרכשות ונדגיש את נושא התגובה החיסונית במחלות סרטניות.
מטרת הקורס: הכרת וביצוע שיטות מעבדה בביוכימיה, רכישת מיומנויות בסיסיות בעבודת מעבדה.
נושאי הקורס: מדידת פרמטרים קינטיים של ריאקציה אנזימטית ותלות פעילות אנזים בפרמטרים שונים. עיכוב ריאקציה אנזימתית על ידי מעכבים תחרותיים ולא-תחרותיים. שיטות הפרדה בביוכימיה, בעיקר שיטות הפרדת חלבונים ואנזימים בכרומטוגרפיה ובג'ל ובדיקת פעילותם. הסטודנטים יתנסו גם בשיטה לזיהוי סוכרים מחזרים ובשיטה לקביעת רמת חלבון. בכל ניסויי המעבדה יושם דגש על עקרונות כמו שימוש בעקום כיול, ביקורות, חזרות ועיבוד התוצאות כולל שימוש בתוכנת Excel. באחד ממפגשי הקורס הסטודנטים יבקרו במעבדה ביוכימית קלינית וישמעו הסברים על הבדיקות המתבצעות במעבדה.
מטרת הקורס: הכרת עקרונות של מטבוליזם תוך לימוד הביוכימיה של מסלולים מטבוליים מרכזיים. הבנה של עקרונות הוויסות והבקרה ברמת התא וברמת האורגניזם.
בקורס זה נלמד על מסלולים מטבוליים ודרכי הבקרה על פעולתם. מטבוליזם הסוכרים - גליקוליזה, גלוקוניאוגנזה, מסלול הפנטוז-פוספט, מטבוליזם של גליקוגן. מעגל קרבס. בקרה משולבת על גליקוליזה וגלוקוניאוגנזה ועל מטבוליזם הגליקוגן. מטבוליזם של חומצות שומן. מטבוליזם של חומצות אמינו ונגזרותיהן, מעגל האוריאה. הפקת אנרגיה בתנאים אירוביים - מעגל קרבס, שרשרת מעבר האלקטרונים וזרחון חמצוני. אינטגרציית המסלולים המטבוליים במצבי שובע וברעב. תהליך הפוטוסינטזה – זרחון באור וסינתזה של סוכרים.
מטרות הקורס: הקורס דן בתהליכי התפתחות העובר בשלביו הראשוניים. הדגש יושם על נושאי הדיפרנציאציה והמורפוגנזה בתהליכי ההתפתחות, בהיבטים שונים וברמות שונות: ברמת האורגניזם, ברמה התאית וברמה המולקולרית. הדגש בקורס יהיה ברמת התפתחות הפרט (אונטוגנזה) וברמת ההתפתחות האבולוציונית (פילוגנזה). בתחילת הקורס נתרכז בהתפתחות תאי הנבט (תאי זרע ותאי ביציות) והכשרתם לתהליך ההפריה. חלק נרחב של הקורס ידון בהתפתחות העובר בשלביו הראשוניים הכוללים את שלבי ההתלמות והתפתחות המורולה, הבלסטולה, הגסטרולה הנוירולה והאורגנוגנזה. כמו כן נדון ברמות הדטרמינציה במהלך דיפרנציאצית תאי העובר, בדטרמינציה ציטופלסמטית כמנגנון לדיפרנציאציה עוברית ובמנגנוני האינדוקציה העוברית.
מטרת הקורס: הכרת מבנה התא, מרכיבי התא והארגון הפנימי שלו. הבנת הקשר בין מבנה האברונים ותפקידיהם.
בקורס זה נכיר את הארגון הפנימי של התא, אברוני התא ותפקידיהם. נעמוד על ההבדלים בין תא בעל גרעין (אוקריוטי) לבין תא חסר גרעין (פרוקרויטי). נכיר את ההבדלים בין תאי בעלי חיים לתאי צמחים. נעסוק במולקולות המרכיבות את התאים ונכיר את המבנים המורכבים שיוצרות המולקולות האלה בתא. נלמד על מבנה הגרעין, על האופן בו נשמר המידע הגנטי ועל ביטוי המידע הגנטי. נלמד על שלבי מחזור התא, על תהליך המיטוזה ועל מוות תאי מתוכנן. נכיר את התהליכים שעובר החלבון מרגע הסינתזה ועד הפיכתו לחלבון פעיל. נלמד על מערכות לפירוק חלבונים. נכיר את החומר הבין תאי ביצורים רב תאיים ואת דרכי התקשורת בין תאים ביצורים רב תאיים.
מטרת הקורס: הקורס מקנה מושגי יסוד בגנטיקה קלאסית, ומהווה בסיס ללימודי הגנטיקה המולקולרית. נלמד מהם חוקי מנדל ומהי תורשה מנדלית. נעסוק בתכונות המצויות בתאחיזה לזוויג, תכונות רקומביננטיות, יחסי קו-דומננטיות. ובגנטיקה של תכונות כמותיות. נכיר סוגים שונים של אברציות כרומוזומיות, ונלמד כיצד נעשה מיפוי גנטי.
מטרות הקורס: הקורס דן במבנה ה-DNA ותהליך הכפלתו. בבקרה וארגון מבני של הגנום הפרוקריוטי. נלמד על סוגי מוטציות שונות ונזקים אחרים החלים ב-DNA. נרחיב בנושא מערכות תיקון והגהה השומרות על תקינות החומר הגנטי. נלמד על וירוסים ופלסמידים כיחידות גנטיות ניידות, ושימושם בביולוגיה מולקולרית. נדון בתהליכים של העברת אלמנטים גנטיים לתוך חיידקים : Transduction, Conjugation. הנושאים המוזכרים ילמדו יחד עם מגוון שיטות בסיסיות בביולוגיה מולקולרית. במהלך הקורס נעסוק בשימושים העכשוויים הקיימים לטכנולוגית DNA רקומביננטי.
מטרת הקורס: הקורס יתמקד במעורבותם של מיקרואורגניזמים בגרימת מחלות ובתגובת המאכסן למחלה. נושאי הקורס יכללו מושגי יסוד במחלות זיהומיות, שלבים כללים בהתפתחות מחלות, מנגנוני ההגנה של הגוף כנגד מחלות זיהומיות–- ההגנה הספציפית והבלתי ספציפית והיבטים אפידמיולוגים של מחלות זיהומיות. בהמשך הקורס נלמד על חיידקים טפילים ופטריות פטוגניות. נתרכז במחלות הנגרמות ע”י מיקרואורגניזמים אלה, פקטורי האלימות שלהם ומנגנוני הפעולה של חומרים כימוטרפיים כנגדם (אנטיביוטיקות וחומרים אנטי פטריתיים). בנוסף, נלמד על שיטות לחקירת פקטורי אלימות של מיקרואורגניזמים in-vivo ו-in-vitro.
מטרות הקורס: מטרת הקורס היא להקנות לסטודנטים מיומנויות עבודה עם חיידקים. המעבדה מתמקדת בשלושה היבטים:
א) שיטות עבודה מיקרוביולוגיות: הסטודנטים יתרגלו שיטות בסיסיות בעבודה עם חיידקים כגון זריעה וגידול חיידקים, צביעת חיידקים, מיקרוסקופיה ושיטות סטריליזציה.
ב) הכרה וזיהוי של משפחות חיידקים עם דגש קליני. הסטודנטים יזהו חיידקי מעיים, קוקים בציליים ואחרים תוך שימוש במגוון שיטות ביוכימיות.
ג) גישות מחקריות בתחום המיקרוביולוגיה. הסטודנטים יערכו ניסויים להכרת הפיזיולוגיה של החיידקים–- עקום הגידול, אופרון הלקטוז, רגישות לאנטיביוטיקה ועוד.
הקורס "הפיסיולוגיה של גוף האדם א'" יסקור את מערכות הבקרה הפיסיולוגיות ומערכת השרירים מן ההיבט של
התאמת מבנה ותפקוד. בהרצאות ישולבו גם היבטים אבולוציוניים, היסטוריים ופתולוגיים. דגש מיוחד יושם על
הניסיון להבנה האינטגרטיבית של פעולת המנגנונים הפיסיולוגיים לשמירה על יציבות הסביבה הפנימית של הגוף.
בחלקו הראשון של הקורס נדון בהבנת העקרונות היסודיים של הפיסיולוגיה ובבסיס הביולוגי והכימי של התהליכים
ובקרתם ברמת התא והרקמה.
בחלקו השני והגדול יותר נסקור את המערכות המבקרות – מערכת העצבים והמערכת האנדוקרינית. במסגרת זו,
נאפיין דפוסים ונכיר מסלולים של תקשורת כין תאים ורקמות.
בחלקו האחרון של הקורס נכיר את מערכת השרירים ברמת התא והרקמה תוך התמקדות בשרירים המשורטטים.
הקורס משמש הכנה חיונית לקראת הקורס "הפיסיולוגיה של גוף האדם ב'" שיינתן בסמסטר ב'.
הפיסיולוגיה עוסקת בחקר המנגנונים התפקודיים והבקרתיים של האורגניזם על מערכותיו הביולוגיות ברמות השונות. בתור שכזו, מתפרסת הפיסיולוגיה על מגוון עצום של רמות ביולוגיות – מהחקירה המולקולרית ועד לתפקוד האורגניזם השלם בסביבתו.
הקורס "הפיסיולוגיה של גוף האדם ב'" יסקור מערכות פיסיולוגיות נבחרות מן ההיבט של התאמת מבנה ותפקוד. בהרצאות ישולבו גם היבטים אבולוציוניים, היסטוריים ופתולוגיים. דגש מיוחד יושם על הניסיון להבנתם האינטגרטיבית של פעולת המנגנונים הפיסיולוגיים לשמירה על יציבותה של הסביבה הפנימית של הגוף.
הקורס נסמך על הקורס המקדים "פיסיולוגיה של גוף האדם א'" ויתמקד במערכות הפיסיולוגיות המורכבות: מערכת העיכול, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת הנשימה, הכליה ועוד.
מטרת הקורס היא להפגיש את הסטודנטים עם המאמר המדעי על כל היבטיו. נלמד מהו מאמר מדעי, איך הוא נכתב, מהם חלקיו, ומהו תפקידו של כל חלק וחלק במאמר. בנוסך ילמדו הסטודנטים להכין רשימת ספרות, להכין פוסטר מדעי, ללמוד איך נכתבת בקשה למענקי מחקר וגם לכתוב קורות חיים. החלק האחרון של הקורס יכלול הכשרת הסטודנטים להעברת הרצאה פרו-סמינריונית. כל סטודנט יבחר מאמר מדעי, יעבד אותו ויציגו בפני הכיתה, ובנוסף גם יגיש עבודה בכתב שתסכם את המאמר המדעי.
כל הרצאה תהיה מורכבת מלימוד תיאורטי ועבודה מעשית במעבדה. קורס זה מיועד לסטודנטים בעלי רקע כללי בביולוגיה ויספק התמחות בתחום פרזיטולוגיה חומנית. הידע התיאורטי והמעשי שהסטודנט ירכוש במהלך הקורס יעזור לו בעתיד בזיהוי קבוצות שונות של טפילים שיש להם חשיבות רפואית, וטרינרית וכלכלית.
הקורס ידון בסיסטמטיקה, מורפולוגיה, ביולוגיה ואפידמיולוגיה של טפילים (חד-תאיים, תולעים, חרקים, קרדיות וקרציות), כמו כן ידון באופן כללי בתמונה הקלינית, כולל תגובה אלרגית וזיהום משני וגם בחשיבות שלהם כווקטורים מעבירי מחלות ובחשיבותם הכלכלית. כל הרצאה תהיה מורכבת מלימוד תיאורטי ועבודה מעשית במעבדה.
מטרת הקורס היא להקנות לסטודנטים מיומנויות עבודה באימונולוגיה. המעבדה מתמקדת בכמה נושאים: ראשית נלמד להפריד לימפוציטים מדם מלא וספירת תאי דם. בהמשך נגרום לאקטיבציה בתרבית רקמה של לימפוציטים בנוכחות מיטוגנים. נלמד לזהות את התאים על ידי סמן ממברנלי במיקרוסקופ פלורסצנטי ולבסוף ילמדו הסטודנטים לבצע אנליזה של נוגדנים.
מטרות הקורס: הקורס עוסק בעקרונות המבנה והתפקוד של המערכת האנדוקרינית במגוון רחב של נושאים. בתחילת הקורס נלמד על מנגנוני פעולה והעברת סיגנל של הורמונים, ועל איפיון הקשר בין הורמון לרצפטור ועקרון המשוב בויסות אנדוקריני. בשלב הבא של הקורס נתמקד במנגנונים הורמונליים במערכת המין הכוללים גם את המנגנונים המעורבים בביוץ ובויסות המחזור המנסטרואלי. נושא נוסף הוא מבנה ותפקוד הציר היפוטלמוסהיפופיזהאדרנל,
ועקרונות הנוירואנדוקרינולוגיה שבמסגרתו נרחיב על תפקיד ההיפוקמפוס בקיום המשוב השלילי של גלוקוקורטיקואידים. בחלק האחרון של הקורס נעסוק בתפקיד ההיפוטלמוס וציר האדרנל וביחסי הגומלין בין המוח ומערכת החיסון ובתפקיד האנדוקריני של מערכת החיסון.
הקורס נלמד באנגלית.
הנושאים שנעסוק בהם בקורס ביוכימיה קלינית:
היכרות עם המעבדה הביוכימית הקלינית על מגוון שיטות העבודה בה, על מגוון הבדיקות הרחב המבוצע בה לאבחון מחלות ומעקב אחר מהלכן והערכת הטיפול הניתן תוך שמירה של איכות התוצאות כך שתהיינה מדויקות ומהיימנות ככל האפשר.
בהמשך הקורס נדון בתהליכים הביוכימיים בגוף האדם הבריא והחולה בנושאים הבאים:
1. פירוק וספיגת סוכרים במערכת העיכול.
2. הפרעות בהומיאוסטזיס של גלוקוז בדם:סינטזה הפרשה ומנגנון הפעולה של אינסולין. היפוגליקמיות.סוכרת מטיפוס 1, סוכרת מטיפוס 2 וסוכרת הריונית, עמידות לאינסולין, השמנה וסינדרום מטבולי, סיבוכי הסוכרת מניעה והקשר בין טיפול ופרוגנוזה.
3. חלבוני הדם והאנזימים בעלי ערכים דיאגנוסטים בסרום.
החלבונים אלבומין, פברינוגן, אימונוגלובולינים, חלבונים ספציפים. אלקטרופורזה של חלבונים,האנזימים
Amylase,AST,CPK,ALT, LDH , Alkaline phospatase,
4. הכבד והמערכת הבילארית. התפקוד הנורמלי-סנתזת חלבוני הפלסמה,מטבוליזם הבילירובין,מטבוליזם מלחי מרה,דטוקסיפיקציה של אלכוהול,סנטזת אוראה.
מחלות כבד:צהבות לסוגיהן,דלקת כבד אקוטית,כרונית,שחמת,אלכוהול,כבד שומני.
בדיקות תוצרי פירוק –חומצת שתן, קריאטין וקריאטינין ,צבעי מרה, בילירובין,אורובילינוגן, בדיקות אנזימים וחלבונים רלוונטים לתפקודי כבד.
תפקודי כליה –בדיקות אוראה וקראטינין , פינוי קראטינין GFR.
5. אוטם שריר הלב: פתולוגיה,דיאגנוזה, טרשת עורקים,בדיקת האנזימים הרלוונטים,בדיקת מיוגלובין,טרופונין,הומוציסטאין.
מטרת הקורס: בקורס נלמדות שיטות היסוד בעבודת המעבדה בביולוגיה מולקולרית. נלמד איך לשבט גן לוקטור ואיך לבטא את הגן בחיידקים. בקורס נלמד שיטות עבודה שונות ומגוונות כגון: נלמד איך מפרידים חלבונים - western blot ,colony hybridization ,PCR ל-insert באלקטרופורזה וזיהוי חלבון ספציפי באמצעות נוגדנים, ונלמד את טכניקות העבודה הרציפה בביולוגיה מולקולרית.
מטרת הקורס,להפגיש את הסטודנטים עם סוגיות ושיטות מתקדמות בביולוגיה מולקולרית וגנטיקה מודרנית עם דגש על יצורים אאוקריוטים. מטרה נוספת היא להקנות לסטודנטים יכולת ניתוח וחשיבה מדעית תוך התעמקות בתוצאות ממאמרים בתחום.
הקורס יפתח בהכרות עם בעלי-חיים וצמחים מייצגים, המסייעים בהבנת תהליכים מולקולריים (Model organisms) והשיטות המסייעות לנו להשתמש בהם במחקר. בהמשך נכיר את הייחודיות של הגנום האאוקריוטי מבחינת מבנה (צנטרומרים וטלומרים) ובקרה (הטרוכרומטין ואאוכרומטין). נראה כיצד מבוקר ביטוי גנים ביצורים אאוקרויטים בכמה רמות: בקרת ביטוי על ידי פקטורי תעתוק ואזורי בקרה בגנום כמו פרומוטורים ואנהנסרים. בקרה אפיגנטית על ידי מתילציה (לדוגמה. החתמה גנטית (Genomic imprinting) ובקרת ביטוי על ידי מולקולות רנ"א לא מקודדות.
הנושאים המוזכרים ילמדו יחד עם מגוון שיטות בביולוגיה מולקולרית כגון:
Co-immunoprecipitation, yeast two hybrid system RNAi , inverse-PCR, site-directed mutagenesis.
מטרת הקורס:
הכרות עם מונחים בסיסיים, הבנה והפנמה של מונח הבטחת האיכות במעבדה. מפגש בסיסי עם התקנים השונים הרלוונטיים בתחום. קבלת תמונה כללית של האיכות הנדרשת במעבדה בכלל, ושל העשייה הנדרשת בחיי היום יום של עובד מעבדה בפרט.
תיאור הקורס:
איכות ומצוינות מהווים היום עולם ידע, אשר נדרש כמעט בכל תחום מקצועי . התקן ISO 9001 הינו מונח שגור כמעט בפי כל אחד.
במעבדה – ופרט במעבדה רפואית – הדרישות של הבטחת איכות גבוהות במיוחד. בשל כך יש למעבדות תקנים ייחודיים להן, ISO 17025למעבדות בדיקה ו ISO 15189 למעבדות רפואיות. תקני האיכות של המעבדות כוללים את הדרישות של התקן ISO 9001, ומוסיפים דרישות כשירות מקצועית ואלמנטים נוספים בתחום מערכת האיכות. בקורס תינתן התמונה הכללית של הדרישות, תוך פירוט של תחומי ידע הנדרשים על ידי כל עובד מעבדה. הדגש בקורס יהיה על הטמעת הנושא ב"עולם האמתי", תוך שימוש בדרישות התקנים כמסגרת.
הנושאים שילמדו:
מבוא לאיכות
תקנים שונים רלוונטיים לאיכות במעבדה בכלל ומעבדה רפואית בפרט
עבודה עם נהלים
אלמנטים שונים של מערכת איכות (תיעוד, ציוד, רכש, כוח אדם ועוד)
הבטחת איכות התוצאה
טיפול בתלונות ואי התאמות
פעולה מתקנת ופעולה מונעת
מבדקים פנימיים
ולידציה של שיטות מדידה
שיפור מתמיד
מטרת הקורס: הקורס בהמטולוגיה מפגיש את הסטודנטים עם נושאים מגוונים הקשורים בפעילות התקינה והפתולוגית של המערכת ההמטופויאטית. בתחילת הקורס נלמד על מבנה המערכת ההמטופויאטית ועל ספירת הדם וגישה כללית לאנמיה. בהמשך נלמד על סוגי האנמיות, על סוגי לויקמיות, לימפומות ועל מחלות מיאלודיספלסטית. נושאים נוספים קשורים בהשתלות מח עצם, בנושאי בנק הדם, במנגנוני קרישת הדם, מחלות דמם מולדות ובתרופות נוגדות קרישה.
מטרת הקורס: קורס המעבדה מפגיש את הסטודנטים עם הנושאים אותם הם למדו בקורס בהמטולוגיה והקשורים בפעילות התקינה והפתולוגית של המערכת ההמטופויאטית. נושאי המעבדה מגוונים ומנסים לתת מימד מיקצועי ומעשי לתחום ההמטולוגיה. בקורס נלמד לבצע ספירת דם, לקיחת דם מהאצבע, קביעת המוגלובין פוטוקולורימטרית ונעקוב אחר כדוריות דם אדומות נורמליות ופתולוגיות. בהמשך נלמד לבצע משטחי דם, לקבוע המטוקריט, לקבוע אינדקסים ולבצע ספירה מבדלת של תאי דם לבנים. כמו כן נלמד על משטח דם של מחלות אנמיות, על הבשלת שורה מיאלואידית ונסיים בלימוד על סוגי הדם השונים.
על הקורס: סטונדטים בחוג למדעי המעבדה הרפואית נדרשים לבצע התמחות של 320 שעות במעבדות רפואיות מוכרות להתמחות על ידי משרד הבריאות. הכשרה זו היא תנאי לסיום הלימודים ומקנה לסטודנטים רישיון של עובד מעבדה רפואית.
ההכשרה תאפשר לסטודנט להשתלב וללמוד את העבודה החשובה המתבצעת במעבדות הרפואיות השונות וללמוד כיצד מתבצע אבחון רפואי. מגוון המעבדות בהם יכולים סטונדטים להתנסות הוא רחב בינהן: ביוכימיה, המטולוגיה, וירולוגיה, אימונולוגיה, מיקרוביולוגיה, פתולוגיה ועוד.
לפני ביצוע ההתמחות מתבצע תהליך הכנה להתמחות הכולל מספר שלבים ובמהלכה הסטונדטים מלווים על ידי רכזת ההתמחות ונדרשים לדיווח שבועי על עבודתם במהלך ההתמחות.
מטרות הקורס: קורס זה עוסק בעולם הנגיפים ובו נלמד על הרקע היסטורי, ועל מבנה הנגיפים והרכבם וסיווגם בהתאם לתכונותיהם. בתחילת הקורס נלמד על דרכי מחזור החיים של נגיפים אנימליים, ועל מנגנוני ההתקשרות והחדירה של נגיפים לתאים אנימליים. נלמד על נגיפים אנדוגנים ואקסוגנים ועל מחזור החיים של רטרו-וירוסים. בהמשך הקורס נלמד על יחסי נגיףמאכסן ברמת התא וברמת הנגיף, על גורמי אלימות בנגיפים, ועל גורמי עמידות בנגיפים וטקטיקות התחמקותם מהמערכת החיסונית. כמו כן נדגיש את נושא התמודדות המערכת החיסונית כנגד נגיפים ואת האפידמיולוגיה של מחלות הנגרמות על ידי נגיפים.
מטרת הקורס: קורס המעבדה נועד להרחיב את הנושאים שנלמדו בהרצאות ולאפשר לסטודנטים התנסות מעבדתית בעבודה עם נגיפים. במסגרת המעבדות נעבוד עם תרכיבים נגיפיים מוחלשים ומתים ונלמד על גישות חדשות בהכנת תרכיבי נגיפיים. נבדוק תרופות אנטיויראליות, אינטרפרון, ועמידות נגיפים כנגדם, ונלמד על שיטות מעבדיות לאיבחון נגיפים הכוללים גידול נגיפים בתרביות תאים או בביצים מופרות. נבצע מעקב אחר אפקטים ציטופתים, נקבע טיטר נוגדנים כנגד הנגיף, ונבצע סרולוגיה וזיהוי אנטיגנים נגיפיים וצביעות אימיונו-פלורסצנטיות.
מטרת קורס זה היא לאפשר לסטודנט לעבד חומר מדעי ממאמרים להרצאה מדעית. הסטודנט יבחר נושא מדעי, יעקוב אחריו בספרות המדעית, ילקט את המאמרים הקשורים בו ויעבדם להרצאה מדעית-סמינריונית שתוגש בפני הכיתה. ההכנה תכלול את המרכיבים המקובלים של הרצאה מדעית, ובנוסף גם הכנת תקציר מדעי כתוב.
מטרות הקורס: הקורס עוסק במגוון רחב של נושאים הקשורים בתרופות. בתחילת הקורס נלמד נושאים כללים כגון: ספיגה, פיזור וסילוק של תרופות, עקרונות הפרמקוקינטיקה והאינדקס הטרפויטי, ועל מנגנוני פעולה של תרופות, ומושג האגוניסט והאנטגוניסט, מנגנוני העברת סיגנלים: המנגנונים השונים שדרכם ליגנדים שונים מעבירים את המסר שלהם עד לתגובה הביולוגית. בהמשך הקורס נדון בתרופות שונות הקשורות במערכות הגוף. בתחילה נדון בתרופות המשפיעות על המערכת האוטונומית, המערכת הסימפטטית והפרהסימפטטית, ועל אגוניסטים כולינרגיים ישירים ובלתי ישירים. בהמשך נדון בתרופות המשפיעות על המערכת האדרנרגית ועל סוגי רצפטורים אדרנרגיים, אגוניסטים אדרנרגיים ישירים ובלתי ישירים ובשימושם הקליני. נלמד על תרופות מעוררות, תרופות אנטיאפילפטיות, תרופות נוירולפטיות ותרופות אנטידפרסנטיות. את הקורס נסיים בלימוד על המערכת הקרדיווסקולרית, על תרופות נגד לחץ דם מוגבר, תרופות נגד אי ספיקת לב ועל תרופות הפועלות במערכת הדם.
מטרת הקורס: הקניית עקרונות נכונים לעבודה עם תאים בתרבית. הקניית ידע תיאורטי ומעשי בטיפול ובגידול תאים ממקורות שונים.
במסגרת הקורס יילמדו השיטות להפרדת וגידול תאים ראשוניים ושורות תאים תמידיות מרקמות ומאורגניזמים שונים. אפיון מורפולוגי של תאים בתרבית. הכנת מצעי גידול. שיטות לגידול תאים הגדלים באדהזיה, ובתרחיף. הקפאה והפשרת תאים. תכנון וביצוע ניסויים בתרביות תאים. התמרת תאים ושיטות סלקציה, ועוד.
הדגמת טכניקות של טרנספקציה ומניפולציות גנטיות של תאים בתרבית.
יודגש שימושן ויישומן של תרביות תאים בשטחי הביולוגיה השונים כמודלים in vitro ללימוד תהליכים ביולוגיים: התפתחות, התמיינות, התמרה סרטנית ועוד.
תקציר הקורס: ההתפתחות האבולוציונית של היצורים על פני כדור הארץ
תיאור הקורס ומטרותיו:
הקורס יעסוק בהקניית מושגי היסוד באבולוציה, ויסקור בפני הסטודנטים את ההיסטוריה של המחקר האבולוציוני. בקורס ילמדו הסטודנטים על הסיסטמטיקה של היצורים הביולוגים ועל השיטה הקלדיסטית המשמשת למיונם במחקר האבולוציוני. פרק נוסף של הקורס ידון בעידנים הגיאולוגים, בביוגאוגרפיה, בחקר המאובנים, הפליאונטולוגיה, ובנדידת היבשות. בהמשך הקורס נלמד על ההיסטוריה של החיים על פני כדור הארץ, מוצא חסרי החוליות והתפתחותם האבולוציונית, מוצא בעלי המיתר ונדגיש בעיקר את האבולוציה של החוליתנים. חלק חשוב נוסף של הקורס ידון בתהליכים האבולוציוניים והשונות הגנטית, באבולוציה מולקולרית, במוטציות, רקומבינציות והברירה הטבעית. בחלק האחרון של הקורס ידונו נושאים הקשורים בקשר האבולוציוני בין התפתחות הפרט (אונטוגנזה) והתפתחות הקבוצה (פילוגנזה) ובאבולוציה של האדם.
דרישות הקורס:
נוכחות: 80% נוכחות חובה
מטלה 1: 10%
מטלה: 2: 10%
מבחן סופי : 80%
ציון עובר - 55
הקורס יינתן באופן: פרונטלי
הקורס נלמד 10 שבועות ומסתיים בתאריך 15.6.25.
הקורס נלמד כקורס בשנה ג' בחוג למדעי המעבדה הרפואית ומוצע כקורס בחירה כלל מכללתי לתלמידים מחוגים אחרים מכל השנתונים.
*יתכנו שינויים, הסילבוס הסופי יפורסם באתר הקורס ב-Moodle בתחילת הסמסטר.
מטרת הקורס היא לאפשר לסטודנטים חשיפה וחקירה בהיבטים מעמיקים יותר בתחום האימונלוגיה: תאים דנדריטים ותפקידם בהצגת אנטיגנים. עבוד תוך תאי במסלולים של האנדוזום והפרוטיאזום.
פעילות אנזימי הרקומבינציה בתאי T ובתאי B במהלך ההבשלה של המערכת האדפטיבית.
המבנה של הרצפטורים לאנטיגנים בתאי T ובתאי B. פעילות קורצפטורים ו-signal transduction משפעל ליצירה של נוגדנים וציטוקינים. הציטוקינים ומנגנוני הפעולה שלהם.
מנגנוני דחיית השתל: direct allorecognition ;indirect allorecognition; הדחייה ההיפראקוטית לעומת מנגנוני דחייה אחרים. סבילות חיסונית. מנגנוני הפעולה של תאי NK ותאי NKT. מערכות החיסון ברקמות שונות: העיכול, העור והנשימה. שימוש בשיטות מוליקולאריות לצרכי חיסון. התגובה החיסונית במחלות סרטניות והשימוש באמצעים אימונולוגיים לריפוי.
מטרת הקורס: להקנות לתלמידים הכרות עם תחומים מרכזיים בביואינפורמטיקה. הכרות זו תכלול רקע תאורטי עם שיטות מתקדמות אשר באמצעותן מיוצר מידע ביולוגי בכמויות גדולות והכרות מעשית עם מאגרי מידע וכלים ביואינפורמטיים מרכזיים.
נושאי הלימוד: מבוא לביואינפורמטיקה, הכרות עם מאגרי מידע ביולוגיים ראשיים (חיפוש מאמרים מדעיים, גנים, חלבונים ועוד). השוואות רצפי חומצות גרעין ולחבונים, חיפוש רצפים במאגרי מידע. ניתוח של רצפים - מציאת מוטיבים ברצפי חומצות גרעין וחלבונים. הכרות עם כלים לניתוח מסלולים מטבוליים ואינטראקציות בין חלבונים. חיזוי וסווג של מבני חלבונים. הכרות עם שיטות מתקדמות לאנליזה מסיבית של חלבונים (mass spectrometry) והכרות עם שיטות מתקדמות לריצוף חומצות גרעין (next generation sequencing), סוג המידע שמתקבל וכלים בסיסיים לאנליזה של המידע המתקבל משיטות אלה תוך שימוש /בכלים שנלמדו בשלבים השונים של הקורס.
הקורס מקנה ידע בסיסי בביולוגיה של הסרטן, ועוסק במנגנונים המולקולאריים העומדים מאחורי התהליך הרב-שלבי של הפיכת תא נורמאלי לתא סרטני, במסלולי העברת הסיגנלים בתא סרטני, בפעילותם של אונקוגנים ו-tumor suppressors, במנגנון צמיחת כלי דם חדשים בגידול, במנגנון היווצרות הגרורות ובבסיס הביולוגי לטיפול תרופתי נגד מחלת הסרטן.