מדובר במקצוע שצומח במהירות, עם ביקוש הצפוי להמשיך ולגדול ביותר ויותר ארגונים, במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי. בארצות הברית, שם המגמה ברורה ויש כבר נתונים סטטיסטיים, זה המקצוע השני בביקוש שלו, עם שביעות רצון גבוהה של העובדים בו, ושכר התחלתי מהגבוהים במשק האמריקאי.
מתוך הכרה בחשיבות הנושא, הוקמה ועדה מיוחדת על ידי המועצה הלאומית למדעים בישראל והדו"ח שחיברה אושר לפרסום בדצמבר 2020. לא מדובר בתחום ידע אקדמי בלבד. מדובר במתודולוגיות וכלים הנחוצים בכל ארגון ופעילות, שבהם נדרש להסיק מסקנות מנתונים, כלומר בכל תחומי החיים.
מזווית הראיה של החוג לניהול - כל ארגון וכמעט כל עובד בארגון נדרש לקבל החלטות. כדאי שהחלטות אלה תהינה מבוססות על נתונים. מזה שנים ארגונים שידעו לנצל טוב יותר את הנתונים הצליחו יותר. הנתונים הופכים למידע והמידע הופך לידע. מאוד ייתכן, שבעתיד הקרוב ארגונים שלא יידעו לנצל הנתונים היטב, יאבדו את היתרונות התחרותיים שלהם. אנשי מדעי הנתונים יהפכו למבוקשים ומרכזיים יותר בארגונים ורקע במקצועות הניהול יסייע להם להצליח יותר במקומות העבודה העתידיים שלהם.
אם בעבר היה מחסור בנתונים, כיום אנו חיים בעידן ה- Big Data שבו לכל ארגון יש כמויות עצומות של נתונים, וזרם הנתונים אינו פוסק. כעת האתגר הוא לנצל את התובנות מהמידע שמתקבל מהנתונים שנאספו לצורך החלטות עסקיות וניהוליות בארגון. האתגר הזה נעשה קשה יותר ככל שחולף הזמן. הפתרון לאתגר זה הוא תחום התמחות חדש שנקרא ניהול מדעי הנתונים (data science).
מדעי הנתונים עוסקים באיסוף, בניהול, בעיבוד ובניתוח של נתונים. כמו כן, הם עוסקים בהסקת מסקנות, בתחזיות ובפיתוח כלים ושיטות להתמודדות עם אתגרים אלה. הנתונים מגיעים ממגוון רחב של דיסציפלינות אקדמיות ויישומים מסחריים.
המגמות בעשורים האחרונים בעולם ובישראל צפויות להמשך. מחד יש נתונים רבים, ומאידך יכולות המחשוב והידע התפתחו והגיעו לרמה שמאפשרת התמודדות עם אתגרי הנתונים הללו ביעילות ועלות שהופכים את מדע הנתונים לאטרקטיבי ויישומי במגוון רחב מאוד של ארגונים ותחומי עשייה. מוסדות מחקר וחברות עתירות ידע בתחום המחשבים, המתמטיקה והסטטיסטיקה, מפתחות שיטות וכלים למדעי הנתונים.
בוגר החוג לניהול במכללה האקדמית הדסה במסלול מדעי הנתונים יידע להשתמש בכלים אלה לשירות הארגון בו יעבוד, כי הוא יבין גם את עולם הניהול ואת צרכיו. הלימודים לתואר הראשון משלבים הכשרה רחבה בניהול עם התמחות במדעי הנתונים, בכך מעניקים יתרון תעסוקתי משמעותי לבוגרים.
כמו כל בוגרי החוג לניהול במכללה האקדמית הדסה, רוב הקורסים משותפים לכלל ההתמחויות בחוג ונועדו לתת לסטודנט הכשרה ניהולית כללית ברמה אקדמית. במקביל לקורסים הכלליים, ילמד הסטודנט במסלול קורסים ייחודיים לניהול מדעי הנתונים: כריית נתונים, ניהול בסיסי נתונים ועיבוד נתונים, סטטיסטיקה יישומית, מבוא לתכנות ב-Python, ניהול ידע וקבלת החלטות, ניתוח רשתות חברתיות, ויזואליזציה, היבטים אתיים ומשפטיים במדעי הנתונים ונושאים מתקדמים בתחום.
הסטודנטים ילמדו לעומקם מגוון נושאים הקשורים למחזור הנתונים ושילובם בתחומי ניהול שונים. צוות המרצים במסלול כולל מדעני נתונים מתחומים שונים, בעלי ניסיון עשיר באקדמיה ובתעשייה.
תעודת סיום התואר הינה B.A בניהול ואליה יצורף ספח עם אישור על התמחות במדעי הנתונים.
הצורך במדעי הנתונים קיים וצומח בכל תחומי העשייה. כבר היום בשוק העבודה, ובייחוד בתעשיית ההיי-טק והשירותים, יש ביקוש רב לכוח אדם מקצועי בעל יכולות גבוהות במדעי הנתונים. השימוש בנתונים הינו נרחב וקשור לתחומי ידע שונים ומגוונים מאוד.
הפוטנציאל התעסוקתי של בוגר ההתמחות בניהול מדעי הנתונים בחוג לניהול, נובע משילוב הידע המקצועי של מגוון שיטות וכלים בכריית נתונים עם השכלה רחבה בניהול הכוללת קורסים בשיווק, אסטרטגיה, ניהול משאבי אנוש, כלכלה, חשבונאות, מימון, יזמות, מערכות מידע ועוד.
בוגר המסלול ימצא הזדמנויות תעסוקה וקידום במגוון רחב של ארגונים, כולל: תעשיית ההייטק, חברות ביטוח, בנקים, משרדי ממשלה, קופות חולים ושאר חברות השירות והתעשיה.
המסלול ישתלב במתכונת הלימודים הקיימת בחוג לניהול. מרבית הקורסים (כשני שליש מכלל הקורסים בתואר) הם קורסים משותפים לכל המסלולים בחוג.
המסלול החדש, בדומה לשאר המסלולים בחוג, כולל 10 קורסים מסלוליים בהיקף של 30 נ"ז ובנוסף פרוייקט גמר שנתי בהיקף 6 נ"ז, וסמינר בהיקף 4 נ"ז, המתמקדים בנושאי מדעי הנתונים.
להלן רשימת הקורסים המתוכננים במסלול:
1. כריית נתונים (3 נ''ז)
2. ניהול בסיסי נתונים ועיבוד נתונים (3 נ''ז)
3. סטטיסטיקה יישומית (3 נ''ז)
4. תכנות python (3 נ''ז)
5. ניהול ידע וקבלת החלטות (3 נ''ז)
6. ניתוח רשתות חברתיות (3 נ''ז)
7. ויזואליזציה (3 נ''ז)
8. ניתוח אירועים (3 נ''ז)
9. היבטים אתיים ומשפטיים במדעי הנתונים (3 נ''ז)
10. נושאים מתקדמים במדעי הנתונים (3 נ''ז)
קראו סיפורי בוגרים של החוג לניהול
רוצה ללמוד ולא עומד בתנאים? המכללה האקדמית הדסה מציעה מגוון תכניות לימוד במכינות הקדם אקדמיות! לפרטים נוספים לחצו כאן או צרו קשר עם מרכז המידע